понедельник, 28 марта 2016 г.

Пріони

Одним з визначних наукових досягнень 20 століття в галузі біології та медицини стало відкриття в 1982 році американським молекулярним біологом, професором Стенлі Прузінером нового типу інфекційних  агентів - пріонів. Це відкриття ознаменувало початок нової ери  розвитку біології та медицини, оскільки було виявлено новий тип збудників інфекційних захворювань.
Пріони (від анг.proteinaceous infectious particles, PrP  - "інфекційні білкові частки" ) є особливим класом інфекційних агентів,  що викликають невиліковні захворювання ЦНС людини та тварин - губкоподібні енцефалопатії.
            Експерименти на мишах показали, що ці тварини після народження росли "нормальними", але після 70 тижнів у них розвивалися прогресуючі симптоми атаксії (порушення координації). У людини відомо 4 хвороби, які викликаються пріонами: Куру, хвороба Крейтцфельдта - Якоба, синдром Герстмана - Шрауслера - Шейнкера та смертельне родинне безсоння.
            Людина може заразитися пріонами, що містяться в їжі, оскільки вони не руйнуються ферментами травної системи. Потім проникають у центральну нервову систему. Так переноситься новий варіант хвороби Крейтцфельдта - Якоба, якою люди заражаються після вживання в їжу яловичини, що містить нервову тканину з голів худоби, хворих на губчату енцефалопатію корів(коров'ячий сказ).

Комментариев нет:

Отправить комментарий